عنوان محصول: پاورپوینت تفسير قرآن با سخنان صحابه
پاورپوینت تفسير قرآن با سخنان صحابه
بخشی از متن پاورپوینت تفسير قرآن با سخنان صحابه :
پاورپوینت تفسير قرآن با سخنان صحابه
صحابه, کسانی که در دامان رسالت پرورش یافته و زلال گوارای دانش را بدون واسطه از منبع اصلیاش نوشیده بودند, لذا تفسیر قرآن با سخنان چنین افرادی از ارزش بالایی برخوردار است.
فهرست مندرجات
1 - ارزش تفسیر صحابه2 - کلام ابن مسعود
3 - سخنان امیرالمؤمنین
4 - حجیت خبر واحد در تفسیر
4.1 - دیدگاه برخی علما
4.2 - دیدگاه آیت الله خوئی
5 - پانویس
6 - منبع
ارزش تفسیر صحابه
در گذشته از ارزش تفسیر صحابه یاد شده است؛ کسانی که در دامان رسالت پرورش یافته و زلال گوارای دانش را بدون واسطه از منبع اصلیاش نوشیده بودند و در سایه ارشاد و راهنمایی مستقیم پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) درس دین آموخته بودند؛ از این رو, بی تردید معانی قرآن را بهتر از دیگران میفهمیدند و بیش از دیگران به نشانههای روشن معارف عالی آن راه مییافتند.
کلام ابن مسعود
ابن مسعود میگوید: هر یک از ما - صحابه - که ده آیه را میآموخت از آن نمیگذشت مگر آنکه معنا و کیفیت عمل به آن را فرا میگرفت.
[1] طبری, محمد بن جریر, تفسیر طبری, ج1, ص27.
[2] طبری, محمد بن جریر, تفسیر طبری, ج1, ص30.
سخنان امیرالمؤمنین
امیر مؤمنان (علیهالسّلام) میفرماید: ... دانشی است که از دانشوری آموخته شده... دانشی که خدا آن را به پیامبرش ارزانی داشت و او آن را به من آموخت و دعا کرد که سینه من آن را فرا گیرد و درونم آن را در خود جای دهد ((و انما هو تعلم من ذی علم... فعلم علمه الله نبیه فعلمنیه, و دعا لی بان یعیه صدری, و تضطم علیه جوانحی.))
[3] امام علی (علیهالسّلام), نهج البلاغه, خطبه 128, ص120.
و نیز گزارههایی که نشاندهنده اشتیاق فراوان پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) به تربیت صحابه و آموختن معارف کامل قرآن به آنان بوده است.[4] معرفت, محمدهادی, تفسیر و مفسران, ج1, ص164 162.
حجیت خبر واحد در تفسیر
در اینجا باید به این نکته توجه شود که حجیت و اعتبار گفتار معصوم یا صحابه و تابعان در تفسیر قرآن در صورتی که مشافهتا (رو در رو) تلقی گردد, جای بحث نیست؛ ولی اگر با واسطه و از طریق خبر واحد (روایت از ایشان) به دست برسد چگونه است؟ آیا میتوان به آن اعتماد کرد یا نه؟
دیدگاه برخی علما
بزرگانی همچون شیخ مفید و شیخ طوسی و أخیرا علامه طباطبایی خبر واحد را در باب تفسیر فاقد اعتبار میدانند؛ مگر آنکه با شواهد صدق همراه بود